torsdag 15 september 2011

Helt säkra aktier!

Finns tyvärr inte. Däremot mer eller mindre konjunkturkänsliga aktier. Exempelvis är aktier inom dagligvaruhandeln inte så beroende av konjunkturen eftersom mat behöver man av naturliga orsaker köpa oavsett låg eller högkonjunktur. Därför är svängningarna eller volatiliteten i dessa aktier vanligtvis låg. Ett exempel är Axfood som är noterat på Stockholmsbörsen. Axfood äger kedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra. Aktien har till dags dato klarat börsraset galant och har en utdelning på över 5 procent.
Ett annat exempel på Stockholmsbörsen är Swedish Match som är ledande inom rökrfri tobak. Nikotinbegäret är som bekant konstant oavsett konjunktur. Aktien har stadigt klättrat uppåt de senaste tio åren mycket tack av att ledningen initierat stora aktieåterköp.
Men är du intresserad av aktier inom dagligvaruhandeln finns ett betydligt större utbud på USA- börsen. Där hittar du daligvarugiganter som Procter & Gamble,  Kimberly-Clark Co, H:J.  Heinz Company, Pepsico, Inc och Coca-Cola Company. Men för den som söker adrenalinkickar på börsen är aktier inom dagligvaruhandeln inget att rekommendera. Gillar du däremot att skyddas ditt kapital i volativa börstider är aktier inom daglivaruhandeln ett bra alternativ. Aktier inom dagligvaruhandeln har även bra direktavkastningar ofta överstigande räntan. Exempelvis har Procter & Gamble höjt utdelningen i hela 55 år i rad. Inte direkt kattpiss det heller .

Fortsättning följer.................