fredag 23 september 2011

Aktier för dagdrömmare!

Är exempelvis förhoppningsbolag som Epicept, Morphic, Karo Bio och Diamyd. Listan kan givetvis göras mycket längre. Gemensam för dessa förhoppningsbolag är att de har bländande framtidsutsikter åtminstone på pappret. Ofta har dom en VD vars största och ofta enda talang är att kränga ett dröm-koncept till lättleda investerare. Dessa förhoppningsbolag hittar man nästan uteslutande i områden som är glödheta för tillfället. Exempelvis miljöteknik och bioteknikbolag. Tumregeln är att aktieägarna under åratal och decennier blir tvungna att ställa upp med nya pengar i otaliga emissioner. Ett skolexempel på ett förhoppningsbolag är Morpic vars aktie toppade på 28 kronor år 2007. Affärsiden som skulle revolutionera världen var bränsleceller som skulle kunna lagra vindenergi. Men det var bara början. Genom dessa bränsleceller skulle husuppvärmning, transporter med mera inte längre begränsas av tunga batterier.
Det fanns med andra ord inga gränser för Morphic framgångar. För aktieägarna i Morphic kombinerade aktien det bästa av två världar. Samtidigt som dom gjorde en insats för miljön skulle aktieägarna som bonus bli snuskigt rika.
Idag har Morphicbubblan för länge sedan brustit efter en såpopera av finansiella problem, motsättningarna och polisanmälningar. Morphic finns dock fortfarande kvar noterad på small cap-listan på Stockholmsbörsen. Aktiekursen för Morphic är idag 0;15 öre.

Fortsättning följer......................