måndag 12 december 2011

SAAB var annorlunda!

När jag var barn på 70-talet domminerades bilparken i Sverige av Volvo och SAAB-bilar. SAAB var för mig och mina kompisar en mindre men klart tuffare bil än storebror Volvo. Den direkta anledningen var att SAAB 1977 började tillverka SAAB 99 Turbo. Vi grabbar snackade mycket på den tiden om topphastigheten och accerelatons- hastigheten i den nya, snabba SAAB 99 Turbo. I Jämförelse med SAAB 99 Turbo var dåtidens Volvo herrgårdsvagn inte ens värd att benämnas. SAAB var annorlunda. Efter andra världskriget slutade SAAB tillverka militärflygplan och flygplansingenjörerna började istället rita bilar.
1947 visas den första  prototypen SAAB Vagn 001. Bilen är klart flyginspirerad med aerodynamisk,vingformad profil. Själva designen är rena ögongodiset.1949 presenteras den första serietillverkade bilen SAAB 92. Även den flyginspirerad med en design lång utöver det vanliga.
Så fortsatte historien om SAAB till de senaste årens ovärdiga pajaserier. SAAB automobil hade definitivt förtjänat ett bättre slut.