tisdag 25 oktober 2011

Sobis aktieutveckling stavas fiasko!

Aktien får man idag för ynka 15 kronor. Det är all-time low! Sobis nya VD Geoffrey McDonough som tillträdde i somras har knappast gjort någon aktieägare glad. Tvärt om! Den senaste rapporten var klart svagare än väntat. Annat ljud var det i skällan april 2010 då Biovitrum och Swedish Orphan slogs ihop till ett enda företag kallat Sobi. Investor var drivande bakom sammanslagningen och media och analytiker övertrumfade varandra i lovorden över affärens förträfflighet. Nu hade rentav ett nytt AztraZeneca fötts! Någonstans här började saker och ting gå fel. Det blev uppenbart att den säljinriktade kulturen på Swedish Orphan och den forskningsinriktade kulturen på Biovitrum hade svårigheter att integreras.
VD Martin Nicklasson fick sparken redan i november 2010 efter oenighet med styrelsen. Nu hade även försäljningen börjat försvagas.
Sedan årsskiftet har mer än hälften av Sobis aktiekurs förintats. Investor som äger 41 procent av bolaget kan knappast vara nöjda  med aktieutvecklingen? Men Investor har själva ett stort ansvar eftersom det i mångt och mycket är dom som är arkitekterna bakom Sobi. Oavsett vad har Sobi gott om pengar i skattkistan efter nyemisssionen i våras. Frågan är varför inte en del av dom pengarna används till att exempelvis licensiera in nya godkända läkemedel färdiga för försäljning?  


Fortsättning följer...................