måndag 27 februari 2012

Ledningar som fabulerar!

Biotech-bolaget Epicept är ett utmärkt exempel. I åratal har Epicepts VD Jack Talley entonigt upprepat
att snart ska deras läkemedel Ceplene mot blodcancersjukdomen AML börja ge betydande royalty i EU.
Snart, mycket snart ska Epicepts ingå ett lukrativt avtal med Big Pharma angående Epicepts smärtkräm AmiKet.
Men ingenting har hänt förutom att Epicepts aktiekurs nått nya bottennoteringar och att Epicepts ledning beslutat om ytterliggare riktade aktieemissioner som ständigt spätt ut värdet för befintliga aktieägare.
Men den 24 januari i år händer något ytterst sällsynt i Epicepts historia. I en intervju med nyhetsbyrån Direkt börjar plötsligt Jack Talley prata sanning istället för att som vanligt måla upp rosa drömmar om guld och gröna skogar för aktieägarna. Nu säger han plötsligt att han inte ser något större värde för Ceplene som det ser ut idag och att han ser det som osannolikt att Ceplene någonsin kommer att nå USA marknaden. Dessutom har man anlitat företaget Suntrust för att försöka sälja hela bolaget. Epicepts övriga projekt som Crolibulin och Azisa tror inte Jack Talley att en eventuell köpare skulle tillmäta något värde alls. Aktien rasade i värde när intervjun kom. Frågan är om det nu över huvud taget blir kvar något aktieägarvärde kvar i Epicept. Högst troligt är det ridå ner för Epicept.






fredag 24 februari 2012

Börsens flopp-sektor fortsätter leverera besvikelser!

År 2011 var rena mardrömmen för biotech-bolagen på börsen. Men bedrövelserna har fortsatt även i år. Det största bakslaget står Karo Bio för. En tidig morgon den 14 februari levererade Karo Bio sjunkbomben. Eprotirome mot höga blodfetter avbröts i den pågående fas 3 programmet efter att studier på hund uppvisat broskskador. Aktiekursen rasade ner i avgrunden och tusentals småsparares besparingar förintades på en nanosekund. Utmärkande för Karo Bio var att det var en aktie som för många småsparare närmast blev en okritiserbar religion. På aktieforum som Börssnack och genom extatiska bloginlägg på Redeye predikade självutnämnda Karopräster närmast maniskt om Eprotiromes förträfflighet. Enligt dessa Karopräster var det enbart en ren tidsfråga innan mana skulle ramla rakt ner från himlen på Karos aktieägare. Förstod någon inte storheten i caset berodde det på att personen ifråga av okunnighet inte var värd att tjäna pengar. Ifrågasättande röster mot Eprotirome på diverse börsforum bemötte Karosekten ofta med uttryck som att en idiot och hans pengar går snart skilda vägar. Men den 14 februari nåde troligtvis Karo Bio sagan sitt slut och resulterade i att det låga förtroendet för hela den svenska biotech -sektorn ytterliggare eroderades.