fredag 30 september 2011

KappAhl ett fett fiasko!

KappAhl belönar idag sina trogna aktieägare med en rak höger. En nyemission på 600 miljoner och ett bedrövligt nytt låneavtal med bankerna på 2,6 miljarder med hela 8 procent i ränta. Det visar med övertydlighet hur illa det för närvarande står till med KappAhl. Klädbolagets resultat blev -14 miljoner långt sämre än det förväntade - 2,4 miljoner. VD Christian W Jansson skyller på att hela klädesbranchen sviktar med massiva reor som följd. Det är visserligen sant med undantag för HM men för KappAhl har det gått riktigt uselt. Den största anledningen vilket Christian W Jansson också påpekar är att KappAhl misslyckats med att leverera kläder som är tillräckligt attraktiva för kunderna. Men det har Christian W Jansson sagt i snart ett år. Den stora frågan är vad Christian W Jansson gjort under hela denna tid för att ändra på den uppenbarligen undermåliga resultaten från KappAhl designavdelning?
Den 12 augusti i samband med KappAhl vinstvarning proklamerade även Christian W Jansson att det kommer att ske kostnadsminskningar och personalneddragningar. Beslutet om neddragningar kom uppenbarligen alldeles för sent. Det enda positiva den senaste månaden är att Rune Anderssons investmentbolag Mellby Gård gått in i KappAhl och blivit den nästa största ägaren.
KappAhl är om något  i behov av nytt blod och nya ideer.

Fortsättning följer......................






tisdag 27 september 2011

Rena rama partystämningen på Börssnack!

Allt eftersom börsen skenade under dagen höjdes stämningen på Dagens Industris börsforum. På slutet av börsdagen var det rena partyt.Till och med artigheterna mellan forum- medlemmarna haglade vilket inte precis tillhör vanligheterna på Börssnack. Kontentan bland börsoptimisterna var att idag var dagen då vändningen kom på börsraset.
Trådskapare tunga i bear-cerifikat höll en ovanligt låg profil i dagens börsrace efter att i månader ropat ut sin glädje över börsraset. Detsamma gällde olyckskorparnas hesa domedagskraxande. Även dom trådskapare som förut skrutit över att dom sålt alla aktier och nu nöjt satt på läktaren och betraktade börsraset var även förvånansvärt tysta. Fortfarande lär partyt bland börsoptimisterna  pågå . Men en sak är säker. Imorgon är det en ny börsdag.

Fortsättning följer.....................

måndag 26 september 2011

Husqvarna lyckas floppa igen!

Husqvarna vinstvarnar och den negativa trenden bara fortsätter. Aktien har sedan årsskiftet förlorat mer än halva sitt börsvärde. Under hela året har det varit cirkus i negativ bemärkelse i Husqvarna. Stora produktionsproblem i USA. En VD som varit sjukskriven en längre tid och får sparken när han väl friskförklaras. En IR-avdelning med informationsdirektörn Boel Sundvall i spetsen som verkar varit på en årslång semester. Stort ansvar har naturligtvis även styrelsen och styrelseordförande Lars Westerberg. Det är som bekant i kriser som kompetensen ställs på prov. Krisen i Husqvarna har inte ledningen klarat med godkänt betyg. Mentalt verkar inte heller Husqvarnas ledning förstå att man är ett large cap bolag och inte längre en del av Electrolux. Husqvarna grundades redan 1689 och är kända för sina kvalitetsprodukter. Företaget förtjänar definitivt en bättre ledning.

Fortsättning följer....................


Aktier som tröstnapp!

För aktieinvesteraren fungerar förhoppningsbolagen som en tröstnapp i den gråa vardagen. När jobbet
är stressigt och trist. När ungarna bråkar och skriker. När räkningarna dräller ner i brevlådan likt  Niagarafallen är det dags att akut försöka skapa mentalt positiva bilder. Här passar tanken på det förhoppningsbolag du investerat i som en smäck. Mentalt kan du måla upp härliga bilder i huvudet när dessa förhoppningsbolag äntligen börjar leverera. När aktien likt en dopad rymdraket kommer att starta resan rakt upp i aktiegalaxen. Då, då kan du äntligen be din inkompetenta chef att dra till otrevliga  trakter där det är stekhet. Då blir det offentligt att det du innerst inne alltid vetat själv. Att du egentligen är en affärsmässigt geni.
Tyvärr har aktier i förhoppningsbolag ofta en otrevlig vana att rasa. Rätt som det är har värdet av ditt aktieinnehav blivit en bråkdel av det du investerade från början. Nu kommer den obehagliga frågan.
Ska du säljas och ta smällen eller hänga kvar i drömmen att aktien kommer att göra tidernast turnarund.
I det läget är det lätt för ditt personliga ego att behålla det konstant krympande aktieinnehavet. Fortsätta att trycka in nya pengar i otaliga emissioner och köpa ännu mera aktier för att få ner anskaffningsvärdet på aktierna. För du har inte bara förlorat pengar. Du har förlorat en hel dröm.

Fortsättning följer..................

fredag 23 september 2011

Aktier för dagdrömmare!

Är exempelvis förhoppningsbolag som Epicept, Morphic, Karo Bio och Diamyd. Listan kan givetvis göras mycket längre. Gemensam för dessa förhoppningsbolag är att de har bländande framtidsutsikter åtminstone på pappret. Ofta har dom en VD vars största och ofta enda talang är att kränga ett dröm-koncept till lättleda investerare. Dessa förhoppningsbolag hittar man nästan uteslutande i områden som är glödheta för tillfället. Exempelvis miljöteknik och bioteknikbolag. Tumregeln är att aktieägarna under åratal och decennier blir tvungna att ställa upp med nya pengar i otaliga emissioner. Ett skolexempel på ett förhoppningsbolag är Morpic vars aktie toppade på 28 kronor år 2007. Affärsiden som skulle revolutionera världen var bränsleceller som skulle kunna lagra vindenergi. Men det var bara början. Genom dessa bränsleceller skulle husuppvärmning, transporter med mera inte längre begränsas av tunga batterier.
Det fanns med andra ord inga gränser för Morphic framgångar. För aktieägarna i Morphic kombinerade aktien det bästa av två världar. Samtidigt som dom gjorde en insats för miljön skulle aktieägarna som bonus bli snuskigt rika.
Idag har Morphicbubblan för länge sedan brustit efter en såpopera av finansiella problem, motsättningarna och polisanmälningar. Morphic finns dock fortfarande kvar noterad på small cap-listan på Stockholmsbörsen. Aktiekursen för Morphic är idag 0;15 öre.

Fortsättning följer......................





























torsdag 22 september 2011

Aktier = Självplågeri!

Åtminstone har det varit det under flera månader. Enbart idag föll börsen med nästan hela fem procent. Den stora boven idag stavas Grekland. En gång känd som den Västerländska civilisationens vagga. Idag  ökänd för att vara konkursfärdig och korrupt. Som alltid när börsen tokrasar dyker det per automatik upp artiklar om Dr Dooms ekonomiska undergångsprofetior. På bilderna ser han alltid spritt språngande galen ut. Som läsare blir man naturligtvis skärrad och börjar genast fundera om man det inte är bättre att man tillbringar resten av sitt liv i en jordkulla innehållandes konserver. Att vara långsiktig i aktier har den senaste tiden varit likt ett enda stort självplågeri. Likt en isglass i öknen har aktievärderingarna snabbt eroderats bort. För tio år sedan rabblade alltid bankerna långsiktighetens lov angående aktieinnehav. Som småsparare skulle man alltid ha en rejäl dos is i magen. Resultatet blev att dom som följde bankernas ismageråd idag snarare ser ut som ismannen Ötzi.

Fortsättning följer.............

fredag 16 september 2011

Optimismen spirar åter på Börssnack!

Veckans stigande börskurser har gjort att optimismen åter är tillbaks på Dagens Industri aktieforum börssnack. Ett tydligt tecken på det är att haussarna av små obskyra bolag på smålistorna åter dyker upp.
Haussarnas älsklingsobjekt är små förhoppningsbolag med minimal omsättning av aktier. Deras målsättning är naturligtvis att få upp aktiekuren för att sedan snabbt dumpa sitt eget aktieinnehav. Även självsäkerheten bland inläggen är åter på höga höjder. Många slår sig ogenerat på bröstet med "vad var det jag sa" inlägg.
Baissarna som sitter tunga i bear certifikat är naturligtvis kvar. Men styrkan och entusiasmen är inte alls av samma kaliber som under förra veckans börsras. Likväl rasar börsen på måndag återgår kungakronan till baissarna.

Fortsättning följer........................

torsdag 15 september 2011

Helt säkra aktier!

Finns tyvärr inte. Däremot mer eller mindre konjunkturkänsliga aktier. Exempelvis är aktier inom dagligvaruhandeln inte så beroende av konjunkturen eftersom mat behöver man av naturliga orsaker köpa oavsett låg eller högkonjunktur. Därför är svängningarna eller volatiliteten i dessa aktier vanligtvis låg. Ett exempel är Axfood som är noterat på Stockholmsbörsen. Axfood äger kedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra. Aktien har till dags dato klarat börsraset galant och har en utdelning på över 5 procent.
Ett annat exempel på Stockholmsbörsen är Swedish Match som är ledande inom rökrfri tobak. Nikotinbegäret är som bekant konstant oavsett konjunktur. Aktien har stadigt klättrat uppåt de senaste tio åren mycket tack av att ledningen initierat stora aktieåterköp.
Men är du intresserad av aktier inom dagligvaruhandeln finns ett betydligt större utbud på USA- börsen. Där hittar du daligvarugiganter som Procter & Gamble,  Kimberly-Clark Co, H:J.  Heinz Company, Pepsico, Inc och Coca-Cola Company. Men för den som söker adrenalinkickar på börsen är aktier inom dagligvaruhandeln inget att rekommendera. Gillar du däremot att skyddas ditt kapital i volativa börstider är aktier inom daglivaruhandeln ett bra alternativ. Aktier inom dagligvaruhandeln har även bra direktavkastningar ofta överstigande räntan. Exempelvis har Procter & Gamble höjt utdelningen i hela 55 år i rad. Inte direkt kattpiss det heller .

Fortsättning följer.................




måndag 12 september 2011

Börsraset har blivit en normalitet på DI:s börsforum!

Börsen nådde idag sitt årslägsta. På Dagens Industris börsforum har medlemmarna helt klart härdats av de senaste månadernas brutala börsras. Den tidigare ilskan mot USA, Sydeuropa och alla giriga banker har mildrats något. Men det är klart olyckskorparnas hesa kraxande på börsforumet blir man aldrig av med.
"Detta är slutet för aktier" kraxar vissa olyckskorpar. "Köp guldtackor för alla pengar och flytta in i en jordkällare," kraxar andra. Naturligtvis kraxar olyckskorparna för egen vinning. Troligtvis nedlusade med diverse bear-instrument och guldinnehav är avsikten att elda på panikutförsäljningarna på börsen. Även optimisterna finns på börsforumet även om dom nuförtiden är klart färre av förklarlig anledning. Trådar som "Nu startar  tidernas börsrace" dyker fortfarande upp. Naturligtvis talar även dom också i egen sak. Troligtvis har dom ett alldeles för stort innehav av bullinstrument plus belåning. Det man alltid ska hålla i minnet angående börsforumen är att alla medlemmar talar utifrån egen sak. Därigenom inte sagt att man inte kan hitta mycket kunskap på Dagens Industris börsforum. Är man bra på att filtrera bruset på börsforumet kan man faktiskt hitta mycket matnyttigt information.

Fortsättning följer..................... 

tisdag 6 september 2011

Börsens jumbolirare!

Är utan tvekan bioteknikbolagen. I år har misslyckandena haglat i biotekniksektorn. Diamyds aktiekurs är nästan totalt utraderat efter deras misslyckade diabetesstudie. Active Biotechs MS- medicin blev inte alls så revolutionerande som förväntat och aktien har förlorat 75 procent av sitt värde på endast ett år. Frimärksaktierna Epicept och Karo Bio har fortsatt sin sin färd ner i avgrunden. Sobi har rasar hela 17 procent den senaste veckan av okänd anledning .Men listan på kursfiaskon i biotekniksektorn kan göras betydligt längre. Hela sektorn lider av en djup förtroendekris. En stor framgång från något svenskt bioteknikbolag skulle kanske kunna lyfta hela biotekniksektorn.Men det är misslyckandena i hela sektorn som totalt dominerat nyhetsflödet. Nu ratas biotekniksektorn så gott som totalt av investerarna. I och för sig har det senaste börsraset förstärkt kursrasen inom sektorn med misstroendet mot bioteknikbolagen är av betydligt äldre datum.

Fortsättning följer....................

måndag 5 september 2011

Rädslan är kung på börsen!

Rädslan för att förlora pengar styr allt på börsen. Kvalitetsaktier kränger flocken av säljare ut på börsen till nästan vilket pris som helst. Till och med bankerna som under decennier maniskt sjungit långsiktigheten lov för att göda sig själva har börjat ändra attityd. Man förordar nu sina kunder mindre aktieexponering efter börsraset. Symtomatiskt nog var detta inget bankerna rekommenderade för bara fyra månader sedan då aktiekurserna stog betydligt högre. Då haglade däremot köprekarna som getingar i augusti. Volatiliteten är nu även rekordhög och från en dag till en annan kan ett storföretag förlora 10 % av sitt värde utan att det egentligen finns någon fundamental orsak. Ingen vet exakt hur mörk den ekonomiska framtiden blir men denna volatilitet är förödande för förtroendet för börsen.


Fortsättning följer................

lördag 3 september 2011

Gör en Warren Buffett istället!


Köp aktier! Warren Buffett är världens tredje rikaste människa. Hans investeringsstil är så långt man kan komma från datorhandel och daytrading. Aktieköpen görs främst i stabila bolag där både ledning och företag visat sig kapabla till både långsiktig och uthållig vinst. Företaget ska även ha en lång historia av uthållig och ökande utdelning till aktieägarna. Warren Buffett investerar även bara i företag som han förstår. IT-bolag eller bioteknikbolag ratar han därför helt. Warren Buffett är även extremt långsiktig i sina innehav och den ideala aktieinvesteringen ska enligt honom behållas för alltid. Detta stoppar dock inte Warren Buffet från att göra tillfälliga inhopp i aktier när tillfälle erbjuds. Warren Buffett älskar börsras och ser det som en utmärkt tillfälle att köpa andelar i företag till rabatterat pris. Just nu är det en debatt i media och så kallade experter spekulerar om börsens närstående död. Warren Buffett däremot dricker sin Coca-Cola hans största aktieinnehav i sitt bolag Berkshire Hathaway och storköper aktier i börsraset.

Fortsättning följer..................

fredag 2 september 2011

Paniken tillbaks på DI:s börsforum!

Börsen rasar åter igen efter några dagars andrum. Inläggen på Dagens industris börsforum domineras åter av inlägg som "räddas det som räddas kan" eller "sälj allt." Men troligtvis spekulerar de flesta av dessa domedagsprofeter i börsnedgång med diverse bear certifikat. Investerare som däremot ligger tungt i aktier och ser sina aktier minska och minska skriver inlägg om att detta är "århundradets köpläge." Den populäraste syndabocken för börsrasen både på DI:s börsforum och bland diverse så kallade börstungviktare är numera datorhandeln. Men faktum är att ingen idag vet hur denna datorhandel har för inverkan på börsen. Den största kritikern till datorhandeln är idag ägaraktivisten Christer Gardell som gråtit ut i pressen de senaste dagarna. Att hans fond Cevian tappade hela 25 procent av sitt värde på bara tre veckor i augusti har troligtvis inte en obetydlig påverkan på Gardells kritik . För övrigt trivs guldinvesterarna som fisken i vattnet just nu på DI:s börsforum. Guldet älskar börsras och panik eftersom guld ses som en säker tillflyktsort i oroliga tider.

Fortsättning följer.............


torsdag 1 september 2011

Gör motsatsen! Köp aktier!

Det slår nästan aldrig fel. När media och diverse så kallade experter börjar uttala sig om att aktier som sparform är passe är det ofta köpläge. Däremot när media sjunger hyllningskörer om aktieklipp inför semestern är det definitivt säljläge. Visst det finns inga garantier för att detta är börsbotten. Börsen kan lika gärna rasa 50 procent till. Men det grundläggande är att aktier ska köpas billigt och säljas dyrare. Tyvärr lättare sagt än gjort. Men det är ingen tillfällighet att du inte hörde media underkänna aktier som sparform för bara tre månader sedan då börskurserna var betydligt högre. Särskilt illa är det när media och diverse så kallade experter börjar pluddra om att gamla regler inte gäller längre. Ett exempel är IT-bubblan då gamla värderingsmodeller inte längre gällde för dom orealistiskt uppblåsta IT-aktierna. Ett annat exempel var globaliserings och tillväxtmarknadsyran innan finanskrisen. Nu skulle inte längre gamla konjunkturlagar gälla längre utan en oändligt lång konjunkturuppgång var förestående. Särskilt observant ska du vara när snacket går om att nya tider kräver annorlunda värderingsmodeller. Då är ofta börsraset skrämmande nära. Faktum är att just nu köper gamla aktierävar som den amerikanske aktiegurun Warren Buffett och hans svenske motsvarighet Fredrik Lundberg aktier. Bli inte förvånad om historien åter igen visar att dom gjort rätt.

Fortsättning följer.............